Fit Tovenares
Volg mij
Gezonde Speculaaskoekjes

Gezonde Speculaaskoekjes

Heerlijke, traditionele Deense speculaaskoekjes voor Kerst, opnieuw ontworpen in een gezonder jasje. Laat je huis het hele jaar door lekker ruiken, ook buiten de feestmaanden om. Deze speculaasjes zijn heerlijk knapperig en zijn ontzettend makkelijk te bereiden. Ze smaken lekker en zijn ook nog eens voedzaam. Geloof me, dit recept is het proberen waard.

Tijdens mijn verblijf in Denemarken met Kerstmis heb ik genoten van hun traditionele speculaaskoekjes, Pebbernodder genaamd. Omdat ik ze zo lekker vond bleef ik er van eten, en zodoende bleef het schuldgevoel natuurlijk niet uit. De traditionele koekjes zijn vrij calorierijk en bevatten veel suiker en vet. Daarom begon ik na te denken hoe ik deze koekjes op een gezondere en meer dieetvriendelijke wijze kon bereiden en na een paar mislukte pogingen kwam ik uiteindelijk uit bij dit recept, dat net zo lekker smaakt als het originele recept. Deze kerstkoekjes zijn gezond, rijk aan vezels, vitaminen en mineralen, en stillen de honger op verantwoorde wijze. Haver, volkorenmeel en honing spelen de hoofdrol in dit recept.

Bovendien zijn deze gezonde kerstkoekjes eenvoudig te bereiden, zeer verslavend en zullen ze tijdens het bakken je hele huis vullen met een heerlijk kruidige geur. Ik weet zeker dat de hele familie gaat genieten van deze knapperige traktatie.

Ingrediënten

  • 50 gr boter
  • 175 gr honing
  • 135 gr havermout (fijngemalen) (Ik raad deze aan)
  • 90 gr volkorenmeel
  • 1 tl kaneel
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 1 ei

Instructies

  1. Smelt in een kleine pan de boter. Haal van het vuur en meng met de gekozen zoetstof.
  2. Als de boter is afgekoeld, roer het ei erdoor.
  3. Mix in een kom alle droge ingrediënten en roer dan het botermengsel erdoor.
  4. Kneed het deeg met de hand en verdeel in kleinere stukken.
  5. Vorm elk stuk in een lang rolletje en snij in kleine stukjes.
  6. Leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak 4 minuten op 200 graden.
  7. Verlaag na 4 minuten de temperatuur terug naar 100 graden en bak nog eens 20 tot 30 minuten tot de pepernoten krokant en bruin zijn.
Bereidingstijd45 minuten
Levert10 porties
Voedingswaarde/ 1 portie
Calorieën168 Kcal
Koolhydraten27 g
Vezel2 g
Eiwit4 g
Vet6 g

Klik op de onderstaande categorieën om meer van deze recepten te bekijken.

Vegetarische receptenGezonde DessertsEieren
Ik ben een fitte tovenares en ik tover gezonde ingrediënten om tot heerlijke gezonde recepten! Mijn doel is om jou te laten zien dat gezond & fit eten echt makkelijk en smakelijk kan zijn, en zeker niet saai. Dus doe mee en zet samen met mij heerlijke gerechten op tafel!
Lucia Wagner

Opmerkingen