Fit Tovenares
Volg mij
Gevlochten speltbrood

Gevlochten speltbrood

Dit gezonde gevlochten spelbrood is makkelijk te maken en past perfect op de kerst- of paastafel. Als je houdt van de geur en smaak van zelfgemaakt gebak, dan moet je dit gezonde en zoete vlechtbrood echt eens proberen.

Geen enkel vlechtbrood dat je in de winkel kunt kopen, kan tippen aan de smaak van zelfgemaakt brood. En wat betreft de voedingswaarden, komt deze gezonde variant ook stukken beter uit de bus. Het bevat gezonde en zeer voedzame speltmeel, kokosolie en rietsuiker. Wil je hem volledig lactosevrij maken, gebruik dan plantaardige melk en laat de eieren weg. Ze kun je dit brood ook serveren aan diegenen die allergisch zijn voor deze ingrediënten.

Bovendien kun je wat je maar wilt aan het brood toevoegen: noten, rozijnen en ander gedroogd fruit. Het is geweldig bij het ontbijt met boter, honing, zelfgemaakte jam of andere zoete smeersels, zoals bijvoorbeeld deze Gezonde chocoladepasta - Nutella voor fitte mensen . Hij smaakt het beste op de dag van bereiding, maar bij mij thuis is hij op de eerste dag toch altijd al helemaal op. Op de tweede dag kun je hem het beste even opwarmen, maar ook dan smaakt hij geweldig.

Als je kinderen ook van zoet gebak houden, aarzel dan niet en probeer dit eenvoudige recept voor gevlochten speltbrood. Het recept is heel simpel, het meeste van het werk wordt gedaan door de gist en tijd. Ik wens je veel geduld toe terwijl je wacht op deze heerlijke traktatie :).

Ingrediënten

  • 400 gram fijne speltmeel (of volkorenmeel)
  • 300 ml lauwwarme melk (koemelk of plantaardige melk)
  • 7 gram droge gist
  • 70 gram gesmolten kokosolie (Ik raad deze aan)
  • 80 gram rietsuiker (of glucose)
  • 13 gram vanille extract (of 1 vanillestokje)
  • 1 ei (mag ook weggelaten worden)
  • rozijnen, noten (naar smaak)
  • snufje zeezout

Instructies

  1. Maak de zuurdesem door gist, 4 gram suiker of glucose en wat lauwwarme melk te mengen in een kleine kom.
  2. Laat de zuurdesem 10-15 minuten rijzen.
  3. Meng vervolgens in een andere kom de meel met het restant van de bruine suiker (of glucose), rozijnen, noten en een snufje zout.
  4. Roer in een mok wat lauwwarme melk met gesmolten olie en vanille extract. Giet het geheel, samen met de zuurdesem, bij de meelmix.
  5. Als je wilt, kun je een eitje aan het beslag toevoegen voor een nog zachter en luchtiger resultaat.
  6. Gebruik je handen om een niet plakkerige deeg te kneden. Dek het deeg daarna af en laat het 30-60 minuten op een warme plek rijzen.
  7. Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken.
  8. Gebruik 3 stukken deeg om een brood te vlechten. Leg het brood vervolgens op een bakplaat die bedekt is met bakpapier.
  9. Neem daarna 2 nieuwe stukken deeg en voeg die samen. Verdeel dat stuk deeg vervolgens weer in 3 kleinere delen, en maak daarvan nog een vlecht. Leg deze tweede vlecht bovenop de eerste.
  10. Maak nu van het restant van het deeg een nog kleinere vlecht en leg die er bovenop.
  11. Laat het brood nog eens 20-30 minuten op een warme plek rijzen.
  12. Voor een glanzend resultaat kun je het brood besmeren met eigeel, boter, olie of melk. Als decoratie bestrooi je hem met wat stukjes amandel.
  13. Bak het vlechtbrood eerst gedurende 8 minuten op 200 graden Celsius. Verlaag de temperatuur daarna naar 150 graden en bak hem nog eens 45 minuten, totdat hij goudbruin is.
Bereidingstijd100 minuten
Levert12 plakken
Voedingswaarde / 1 plak
Calorieën187 Kcal
Koolhydraten27 g
Vezel3 g
Eiwit5 g
Vet7 g

Klik op de onderstaande categorieën om meer van deze recepten te bekijken.

OntbijtZuivelvrijEivrij
Lucia Wagner

Ik ben een fitte tovenares en ik tover gezonde ingrediënten om tot heerlijke gezonde recepten! Mijn doel is om jou te laten zien dat gezond & fit eten echt makkelijk en smakelijk kan zijn, en zeker niet saai. Dus doe mee en zet samen met mij heerlijke gerechten op tafel!

Lucia Wagner

Opmerkingen