Fit Tovenares
Volg mij
Gebraden Zalm met Groentefriet en een Yoghurt-Knoflookdip

Gebraden Zalm met Groentefriet en een Yoghurt-Knoflookdip

Een heerlijke maaltijd vol smaak en vitamines voor de hele familie, dit gaat zeker een populaire gezonde lunch of diner worden. Deze gebraden zalm met groentefriet en yoghurt-knoflookdip is erg makkelijk om te maken en is daarnaast ook nog eens zeer voedzaam.

Dit gerecht is rijk aan eiwit en gezonde vetten, met slechts 14 gram koolhydraten per portie. Het grote voordeel van zalm is het hoge gehalte aan omega 3-vetzuren. Deze vetzuren ondersteunen het immuunsysteem en de bloedsomloop, en dragen bij aan een hormonaal evenwicht.

De zalm kan op kooltjes worden bereid op de barbecue, of gewoon in een grillpan in de keuken. Kies in de winkel liever voor een wilde zalm, want kweekzalm is minder voedzaam en wordt vaak bewerkt met kleurstof.

Ik maakte lekkere en gezonde groentefriet bij dit gerecht, in plaats van klassieke aardappelfriet. Bereid deze groentefriet van een willekeurig knolgewas naar keuze. Wortel, courgette en bleekselderij-frietjes zijn overheerlijk, maar bietjes- of koolraapfrietjes zijn ook erg lekker. Ik koos voor wortel en courgette, hier zijn de voedingswaarden ook op berekend.

De kers op de taart van dit recept is de eenvoudige yoghurt-knoflookdip gemaakt van slechts vier ingrediënten, die deze maaltijd helemaal afmaakt.

Ingrediënten

  • 300 gr zalm
  • 1 tl olie (avocado, kokosolie) (Ik raad deze aan)
  • een snufje zeezout
  • 4 volle handen verse spinazie
  • Groentefrietjes:
  • 400 gr wortel (of andere groente)
  • 1 courgette
  • ¼ tl gemalen zwarte peper
  • ¼ tl zeezout
  • 2 tl olijfolie
  • Saus:
  • 4 el naturel yoghurt
  • verse basilicum
  • een snufje zeezout
  • 1 tot 2 tenen knoflook

Instructies

  1. Was de groente en snij deze in frietjes.
  2. Mix in een kom de groente met de olijfolie, zeezout en kruiden.
  3. Je kunt de frietjes ook met sesamzaad of lijnzaad bestrooien.
  4. Leg de frietjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak op 250 graden gedurende 20 minuten.
  5. Bak de frietjes tot ze bruin worden.
  6. Maak de zalm schoon en verwijder, indien nodig, de graten.
  7. Braad in een pan de zalm met een beetje olie op halfhoog vuur 3 tot 4 minuten aan beide kanten.
  8. Bestrooi de zalm met een snufje zeezout wanneer deze bijna klaar is.
  9. Mix in een blender de gepelde knoflook, basilicum yoghurt en zout.
  10. Was de verse spinazie en fruit in een droge pan.
  11. Serveer de zalm bovenop de spinazie, giet de yoghurt knoflookdip erover en voeg als garnering de groentefrietjes toe.
Bereidingstijd40 minuten
Levert2 porties
Voedingswaarde / 1 portie
Calorieën440 Kcal
Koolhydraten14 g
Vezel9 g
Eiwit37 g
Vet21 g
Lucia Wagner

Ik ben een fitte tovenares en ik tover gezonde ingrediënten om tot heerlijke gezonde recepten! Mijn doel is om jou te laten zien dat gezond & fit eten echt makkelijk en smakelijk kan zijn, en zeker niet saai. Dus doe mee en zet samen met mij heerlijke gerechten op tafel!

Lucia Wagner

Opmerkingen