Gezonde gehaktballetjes in tomatensaus
Heerlijke gezonde gehaktballetjes in tomatensaus die je zullen doen herinneren aan je jeugd. Het recept is heel eenvoudig en in 35 minuten klaar. Probeer het eens, ik weet zeker dat je ook deze verbeterde versie geweldig zult vinden.
Voor deze gezonde variant van de gehaktbal kun je kalkoengehakt gebruiken voor een meer dieetvriendelijke versie, of rundergehakt voor een wat minder dieetvriendelijke variant, maar met een kenmerkende smaak. Rundvlees bevat meer vet, maar als je dat niet erg vindt en van een sterke vleessmaak houdt, dan kun je het prima in dit recept gebruiken. Waar je ook voor kiest, het wordt gegarandeerd een succes. De voedingswaarden zijn berekend op basis van kalkoenvlees. Ik raad bruine rijst aan vanwege de smaak en het hogere vezelgehalte. Heb je dat nu niet in huis, dan is dat niet erg; je kunt elke rijstsoort gebruiken die je wilt. En als je wilt, dan kun je de rijst ook vervangen door bijvoorbeeld quinoa.
Wil je gehaktballetjes zonder gluten, gebruik dan gewoon een glutenvrije bloemsoort. Je hoeft maar een kleine hoeveelheid bloem te gebruiken, want het dient enkel als bindmiddel. Ten slotte raad ik je ten zeerste aan om kaas door de tomatensaus te mengen, want dan wordt het onweerstaanbaar romig. Geraspte mozzarella is hier perfect voor, vanwege zijn geweldige eigenschappen en het feit dat het snel smelt.
Doe dus gauw een schort om en maak deze gezonde gehaktballetjes in tomatensaus, ik weet zeker dat je ervan zult genieten.
Ingrediënten
- 500 gr. kalkoen- of rundergehakt
- 3 tbsp bloem naar keuze
- 1 teentje knoflook
- 1 tsp mosterd
- zout, gemalen zwarte peper (naar smaak)
- snufje gemalen komijn
- Voor de saus:
- 50 gr. geraspte mozzarella (met laag vetgehalte)
- 300 ml tomatenpuree
- 1 blikje (400 gr.) gepelde en geplette tomaten
- 1 ui
- oregano, zout, gemalen zwarte peper (naar smaak)
- 1-2 teentjes knoflook
- 250 gr. rijst
- 1 tbsp olie
- 2 tsp balsamico-azijn
Instructies
- Breng de rijst op smaak met zout en kruiden en kook in een dubbele hoeveelheid water tot het zacht is geworden.
- Meng gehakt, bloem, geperste knoflook, kruiden en zout goed doorelkaar en draai er kleinere balletjes van.
- Leg de gehaktballetjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak de balletjes 15 minuten op 190 graden tot ze in het midden gaar zijn.
- In een grote of diepe pan bak je fijngesnipperde uien in hete olie.
- Voeg tomatenpuree, gepelde tomaten, zout, kruiden, balsamicoazijn en geperste knoflook toe.
- Laat de saus pruttelen en voeg dan de gebakken gehaktballetjes toe en bestrooi ze met geraspte mozzarella.
- Dek de pan of pan af en laat alles nog 5 minuten in de saus sudderen.
- Serveer de gehaktballetjes samen met de tomatensaus en gekookte rijst.
Bereidingstijd | 35 minuten | |
Levert | 4 porties |
Voedingswaarde / 1 portie | ||
Calorieën | 570 Kcal | |
Koolhydraten | 52 g | |
Vezel | 9 g | |
Eiwit | 36 g | |
Vet | 21 g |
Klik op de onderstaande categorieën om meer van deze recepten te bekijken.
SuikervrijDiner en LunchGlutenvrijNotenvrijRijstGroenteGlutenvrije GroentereceptenGlutenvrije RijstreceptenEiwitrijke RijstreceptenGlutenvrije RundvleesreceptenEiwitrijke Recepten met RundvleesDiner- en Lunchrecepten met GroenteDiner- en Lunchrecepten met RundvleesDiner- en Lunchrecepten met RijstIk ben een fitte tovenares en ik tover gezonde ingrediënten om tot heerlijke gezonde recepten! Mijn doel is om jou te laten zien dat gezond & fit eten echt makkelijk en smakelijk kan zijn, en zeker niet saai. Dus doe mee en zet samen met mij heerlijke gerechten op tafel!