Fit Tovenares
Volg mij
Ongebakken Kaneelbroodjes met Banaan-Kwarkvulling

Ongebakken Kaneelbroodjes met Banaan-Kwarkvulling

De geur van kaneel doet mij denken aan de hemels ruikende kaneelbroodjes van mijn oma. Ik wist toen nog niets over de positieve effecten van kaneel op het lichaam, en dat ik later vaak deze heerlijke, gezonde ongebakken kaneelbroodjes met banaan-kwarkvulling zou bereiden.

We kennen al heel lang de gunstige effecten van kaneel op ons lichaam. Kaneel bevordert de eetlust, verlaagt de bloeddruk en verbetert de spijsvertering. Het verwarmt en stimuleert het spijsverteringskanaal, kalmeert koliek, ziekte en darmgassen. Naast de desinfecterende en ontstekingsremmende effecten, wordt kaneel ook gebruikt als beschermingsmiddel tegen verkoudheid, hoest en griep. Het heeft een kalmerende werking, helpt bij diabetes type 2 en verlaagt het cholesterol. Het verlicht menstruatiekrampen en problemen tijdens de menopauze. Volgens recente studies verlaagt kaneel de groei van kankercellen die verband houden met lymfklierkanker en leukemie. Het is een goede bron van calcium en vezels, die het risico op darmkanker kunnen helpen verkleinen. Mensen met een verlaagde glucosegevoeligheid en gewichtsproblemen wordt aangeraden om kaneel te eten. Ceylonkaneel wordt gezien als de meest kwalitatief hoogwaardige kaneel die op de markt verkrijgbaar is. De dagelijkse aangeraden hoeveelheid is 1 tot 2 theelepels.

Dit recept voor een gezond, ongebakken kaneeldessert zit boordevol vitaminen, mineralen, vezels en eiwitten. Het bevat een minimale hoeveelheid vet en koolhydraten, zodat je het rustig als ochtend- of middagsnack kan eten. De combinatie van banaan en kwark zorgt voor een smeuïge vulling, die de kaneelbroodjes een heerlijke verfijnde smaak geeft.

Ingrediënten

  • Deeg:
  • 90 gr havermout (Ik raad deze aan)
  • 140 gr amandelen (of amandelmeel) (Ik raad deze aan)
  • 60 ml water + 2 el
  • 5 dadels (of 2 el honing)
  • 3 el honing
  • 1 tot 2 tl kaneel
  • Vulling:
  • 1 banaan
  • 100 gr zachte kwark
  • 50 gr naturel yoghurt
  • 1 el honing
  • 30 gr rozijnen/cranberries

Instructies

  1. Maal in een blender alle amandelen zo fijn mogelijk als meel.
  2. Roer de havermout, dadels, zoetstof, water en kaneel erdoor en blend tot een zo glad mogelijk mengsel.
  3. Leg het deeg op een stuk bakpapier en rol/druk uit tot een rechthoek, ongeveer een halve cm dik.
  4. Om de vulling te maken, mix de kwark, yoghurt, geprakte banaan, honing en rozijnen/cranberries.
  5. Verdeel de vulling over het deeg (uitgerold) en rol op tot een boomstam.
  6. Leg de rol minimaal 5 uur in de koelkast en snij hem dan aan.
Bereidingstijd15 minuten
Levert8 plakken
Voedingswaarde/ 1 plak
Calorieën227 Kcal
Koolhydraten27 g
Vezel4 g
Eiwit9 g
Vet10 g
Ik ben een fitte tovenares en ik tover gezonde ingrediënten om tot heerlijke gezonde recepten! Mijn doel is om jou te laten zien dat gezond & fit eten echt makkelijk en smakelijk kan zijn, en zeker niet saai. Dus doe mee en zet samen met mij heerlijke gerechten op tafel!
Lucia Wagner

Opmerkingen