Fit Tovenares
Volg mij
Gebakken falafel met humus

Gebakken falafel met humus

Gebakken falafel met hummus is een uitstekend veganistisch gerecht waar iedereen van kan genieten, of je nu veganist bent of niet. Het is een gezond recept dat het proberen waard is. En die romige zelfgemaakte hummus... zo lekker!

Falafel wordt traditioneel bereid door het te frituren in een frituurpan. Omdat ik echter een gezondere versie wilde maken, besloot ik de falafel te bakken. Ongefrituurde falafel is ook erg lekker, al moet ik je wel waarschuwen dat het wat droger is dan de gefrituurde versie. Toch raad ik je aan om het eens te proberen. Het is heerlijk en smaakt het lekkerst als het vers gebakken is.

Deze gebakken falafel met hummus serveer ik het liefst als gezond diner of lunch. Het is een voedzaam gerecht vol vitamines en mineralen. Naast het feit dat het fantastisch smaakt, is het ook fijn dat je voor de twee onderdelen van dit recept - de falafel en de hummus - nagenoeg dezelfde ingrediënten nodig hebt. En die ingrediënten zijn ook nog eens makkelijk verkrijgbaar. Het enige ingrediënt dat misschien wat moeilijker te vinden is, is de tahinipasta. Maar meestal wordt het wel verkocht in de grotere supermarkten of biologische voedingswinkels.

En wie houdt er nu niet van een goede hummus? Er zijn misschien mensen die het vanwege zijn onaantrekkelijke naam nog niet hebben durven proeven. Als jij een van hen bent, probeer het dan toch eens! Ik weet zeker dat je verzot zult worden op dit recept. Je kunt de zelfgemaakte hummus naar eigen smaak aanpassen. Als je de eerste keer dat je het maakt het recept volgt, dan kun je, als je dat wilt, de volgende keer gaan experimenteren met de verhoudingen van individuele ingrediënten, of iets nieuws aan het recept toevoegen.

En niet te vergeten: een verwarmd volkoren pitabroodje en gefermenteerde groenten of zuurkool passen uitstekend bij deze geurige geroosterde falafel met hummus. Eet smakelijk!

Ingrediënten

  • Voor de falafel:
  • 500 gr. gekookte kikkererwten
  • 1 ui
  • 3-4 teentjes knoflook
  • 3 tbsp meel (spelt, volkoren of boekweit)
  • 1 tsp gemalen komijn
  • 1 tsp zout
  • een handvol verse koriander
  • een handvol verse peterselie
  • 1/4 tsp gemalen zwarte peper
  • 2 tbsp olijfolie
  • water (indien nodig)
  • Voor de humus:
  • 400 gr. gekookte kikkererwten
  • sap van 1 citroen
  • 100 gr. tahinipasta
  • 2 tbsp olijfolie
  • 1/2 tsp zout
  • 1/2 tsp gemalen komijn
  • 1-2 teentjes knoflook
  • 2-4 tbsp water

Instructies

  1. Maak eerst de falafel. Doe alle ingrediënten voor de falafel (behalve het water) in een keukenmachine en mix alles zo glad mogelijk. Voeg indien nodig water toe als het deeg te stevig is.
  2. Rol met je hand kleine balletjes van het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  3. Bak de falafel in 25-30 minuten op 190 graden goudbruin.
  4. Maak ondertussen de hummus klaar.
  5. Doe alle ingrediënten voor de hummus in een keukenmachine of andere krachtige blender en mix tot een gladde massa. Voeg indien nodig water toe om de vereiste consistentie te bereiken.
  6. Serveer de falafel samen met de hummus. Versgebakken smaakt hij het lekkerst.
  7. Je kunt ook er zuurkool, gefermenteerde groenten en een volkoren pitabroodje bij eten.
Bereidingstijd50 minuten
Levert4 porties
Voedingswaarde /
Calorieën579 Kcal
Koolhydraten52 g
Vezel15 g
Eiwit17 g
Vet30 g
Lucia Wagner

Ik ben een fitte tovenares en ik tover gezonde ingrediënten om tot heerlijke gezonde recepten! Mijn doel is om jou te laten zien dat gezond & fit eten echt makkelijk en smakelijk kan zijn, en zeker niet saai. Dus doe mee en zet samen met mij heerlijke gerechten op tafel!

Lucia Wagner

Opmerkingen