Fit Tovenares
Volg mij
Gezonde Pierogi

Gezonde Pierogi

Soms heeft iedereen zin in traditionele, Slavische pierogi. Het liefst zouden we pierogi net zo bereiden als oma vroeger deed. Als je echter op zoek bent naar een gezonder en lichter alternatief, heb ik hier een eenvoudig en gezond pierogirecept voor je.

Pierogi is een traditioneel Slavisch gerecht, uitgevonden door onze oma's om de hongerige magen van de hardwerkende mannen in de velden te vullen. Ze werden traditioneel bereid met wit bloem, aardappelen en eieren. Vaak werden ze gevuld met geitenkaas, aardappelen of een combinatie van kwark, jam en maanzaad. Vandaag de dag zijn deze hardwerkende mannen vaker op kantoor te vinden, dus is dit gezonde alternatief voor pierogi een betere keus.

Deze gezonde pierogi geeft het traditionele recept een nieuwe dimensie. Om het recept gezonder te maken zonder de smaak te verliezen, vervang je de helft van het bloem door kikkererwtenmeel en de andere helft door volkorenmeel. Door deze meelsoorten met elkaar te mengen verhoog je de voedingswaarde van de maaltijd. Het eiwitgehalte wordt verhoogd, het glutengehalte wordt verminderd en tevens bevat iedere portie meer vitamines en mineralen.

Vul deze gezonde pierogi met ingrediënten waar je zin in hebt, ik raad jam of kwark aan. Het smaakt echt heerlijk!

Ingrediënten

 • 1 kg aardappels
 • 250 gr kikkererwtenmeel
 • 250 gr volkorenmeel (rogge)
 • 1 ei (optioneel)
 • Jam van goede kwaliteit en kwark (of een andere vulling)

Instructies

 1. Kook de aardappels met hun schil, totdat ze zacht zijn.
 2. Pel na het koken de schil van de gekookte aardappels en rasp ze fijn - fijn geraspte aardappels zorgen voor een zacht deeg.
 3. Voeg het ei en beiden soorten bloem toe en vorm een deeg dat geen klontjes zou moeten hebben en niet aan je handen plakt.
 4. Voeg zonodig nog wat extra bloem toe.
 5. Rol het deeg uit (van zo’n 3 mm dikte) op een met bloem bestuift werkoppervlak en snij het deeg in stukken met een pizzaroller.
 6. Vul elk stuk met jam/kwark of een andere vulling naar keuze, en vouw de randen dicht.
 7. Kook de pierogi 5 tot 7 minuten in kokend water tot ze naar boven komen drijven.
 8. Laat uitlekken en serveer. Versier met yoghurt, fruit en kaneel voor een zoete variant, of geitenkaas/zure room en ui voor een hartige variant.
Bereidingstijd45 minuten
Levert5 porties
Voedingswaarde / 1 portie
Calorieën538 Kcal
Koolhydraten91 g
Vezel18 g
Eiwit21 g
Vet5 g
Lucia Wagner

Ik ben een fitte tovenares en ik tover gezonde ingrediënten om tot heerlijke gezonde recepten! Mijn doel is om jou te laten zien dat gezond & fit eten echt makkelijk en smakelijk kan zijn, en zeker niet saai. Dus doe mee en zet samen met mij heerlijke gerechten op tafel!

Lucia Wagner

Opmerkingen